Promisiunea noastră

Podgoriile reprezintă un loc al trecutului și viitorului în același timp. Vinul respectă aceeași rețeta de mii de ani dar procesul tehnologic a evoluat în același timp cu omenirea.  Sâniobul  este un loc încărcat de tradiție și istorie a vinului, un loc care a găzduit podgorii de renume pe care Abația Benedictină le patrona pentru a trimite vinuri nobile pe mesele capetelor încoronate.

Promisiunea Dextra este de a onora renumele pe care Podgoriile Sâniobului l-au avut în istorie oferindu-vă un vin nobil care să vă poarte într-o călătorie a simțurilor similară cu cea a regilor din trecutul îndepărtat.

Sancta Dextra

dextra_blacky

Povestea Sancta Dextra datează de aproape un mileniu. Localitatea Sâniob se numără printre cele mai importante locuri de cult de pe teritoriul Diecezei Romano-Catolice de Oradea. Mănăstirea benedictină aflată în acest loc a adăpostit timp de trei secole mâna dreaptă îmbălsămată a Sfântului Ștefan, cea mai importantă relicvă a creștinismului medieval din Ungaria (SANCTA DEXTRA).

Pornind din relatările hagiografice ale legendei compuse de episcopul Hartvik despre viața Sfântului Ștefan se poate spune, că întregul antebraț cu mâna și un deget decorat cu inel a fost detașat de pe trupul sfântului rege încă înainte de beatificarea acestuia, ajungând în posesia lui Mercurius, canonicului custode al capitulului din Székesfehérvár, care a adăpostit prețioasa relicvă pe teritoriul posesiunii sale din Bihor.

Cu ocazia unei vizite în acest loc a regelui Ladislau I, Mercurius a explicat situația invocând un miracol, susținând că moaștele au ajuns în posesia lui prin intervenție divină. Regele a ordonat cu această ocazie înființarea unei mănăstiri, numindu-l pe Mercurius abate al comunității monahale.

Conform unui calendar din codicele Pray, descoperirea moaștelor s-a petrecut în ziua de 30 mai 1084. Începând de la această dată relicva a ajuns subiectul unei devoțiuni speciale, iar mănăstirea construită pe malul Barcăului pentru adăpostirea acestuia, un loc de pelerinaj. Importanța locului de cult s-a diminuat începând de la mijlocul secolului al XIV-lea, unele părți ale relicvei fiind duse de la Sâniob în anul 1370 respectiv 1420, orașul Székesfehérvár devenind treptat centrul de cult.

În zilele noastre relicva Dreptei Sfinte este păstrată în Budapesta fiind deschisa publicului în capela care îi poartă numele din Bazilica Sfântul Ștefan. Sâniobul este un loc încărcat de istorie și tradiție, un loc în care Abația Benedictină a găzduit podgorii de renume asigurând vinuri nobile pentru cele mai importante curți din Europa.

Pe aceste meleaguri au luat naștere viile Dextra, a căror misiune este de a duce mai departe legenda Sâniobului oferindu-vă un vin nobil, care să vă poarte într-o călătorie a simțurilor similară cu cea a regilor din trecutul îndepărtat.

Dextra

Povestea noastră

Location

Începutul

Am descoperit trecutul plin de tradiție al localității Sâniob și am luat decizia de a duce mai departe istoria vinului înființând Podgoriile Dextra exact acolo unde odinioară se aflau renumite podgorii ale Sâniobului.

2015

Location

Viile Dextra

Am plantat 5,4 hectare de viță de vie alegând cele mai potrivite soiuri de struguri pentru a obține un vin nobil demn de renumele locului.

2016

Location

Pensiunea Dextra

Am început să construim Pensiunea agroturistică Dextra astfel încât să oferim oaspeților noștri ocazia să trăiască o experiență cu adevărat autentică in mijlocul podgoriei.

2018

Location

Primii oaspeți

Am deschis porțile Pensiunii Dextra și am obținut din partea Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de afaceri clasificarea cu 5 margarete, cel mai înalt nivel de clasificare pentru unitățile de cazare din această categorie.

2020

Location

Vinurile Dextra

Am finalizat linia de vinificație și din recolta acestui an au luat naștere primele vinuri Dextra, o serie limitată de vinuri nobile ce readuc la viață legenda Sâniobului.

2021

Soiurile de vin

Cele 5,4 hectare de viță de vie se întind pe unul din versanții cu expunere sudică care veghează cursul Barcăului. Am ales trei soiuri de struguri urmărind să întregim istoria locului care din cele mai vechi timpuri a găzduit podgorii vestite în întreaga lume:

Merlot

Un strugure viguros și o plantă extrem de robustă, Merlot este un nou venit în DOC Crișana. Nu este un soi care să se fi cultivat tradițional în zonă dar însă l-am ales pentru prestanța sa. Culoarea sa aparte și aroma deosebită fac ca strugurii Merlot să ne ofere unul dintre cele mai apreciate vinuri din întreaga lume.

Feteasca Regală

Este soiul locului, un soi autohton, consacrat și poate cel mai răspândit în Transilvania. Aroma sa originală îl fac ușor de recunoscut dar și foarte apreciat. Am ales acest soi pentru a duce tradiția mai departe demonstrând că soiurile vechi nu sunt îmbătrânite ci pot da naștere unor vinuri extraordinare ce pot fi adaptate lumii moderne.

Riesling Italian

Am ales Rieslingul pentru gustul său aspru și complex, care permite cupajarea și care ne oferă un vin alb sec sau demisec extraordinar. Deși știam că este un soi capricios, greu de gestionat și sensibil la dăunători, am considerat că merită efortul depus pentru că vinul obținut din acești struguri este cu adevărat unic.

Pensiunea Dextra

Pensiunea Dextra a luat naștere din dorința de a oferi celor ce vizitează viile Dextra o experiență cu adevărat autentică asupra vieții din podgorie. Oaspeții noștri au ocazia ca pentru câteva zile să fie stăpânii viilor, să locuiască în casa de lângă acestea, să participe la lucrările din vie, să admire apusul ce îmbracă podgoria în culori magice.

Experiența este unică prin faptul că locația se închiriază doar integral astfel, cei care o închiriază vor fi singuri în toata proprietatea bucurându-se cu adevărat de natură, liniște și intimitate.

legendă într-o sticlă

© 2024 DEXTRA. Toate drepturile rezervate GENTIS PREST SRL, CUI 17520245, J05/919/2005